Skip to content

Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Θες να Μεταλάβεις; Καλύτερα να το αναβάλεις!

Καλύτερα να το αναβάλεις, μέχρι να προετοιμαστείς καλά». (…)

του π.Γεωργίου Χριστοδούλου

 

Πατήστε για περισσότερα

Θες να Μεταλάβεις; Καλύτερα να το αναβάλεις!

Καλύτερα να το αναβάλεις, μέχρι να προετοιμαστείς καλά.

Αρκετοί χριστιανοί είτε από συνήθεια είτε από ψυχολογικούς λόγους -για το καλό- ή για να αποδείξουν ότι η Θεία Κοινωνία δεν κολλάει αρρώστιες, θα τρέξουν να μεταλάβουν μετά την απαγόρευση εξαιτίας της πανδημίας. Το ίδιο θα κάνουν τα Χριστούγεννα, τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο.

Η Θεία Κοινωνία όμως δεν είναι «για το καλό», όπως πολλοί πιστεύουν.
Ο Αγιασμός είναι π.χ.!

Η Θεία Κοινωνία είναι πέρα από την παραπάνω φράση.
Η Θεία Κοινωνία είναι ο ΘΕΟΣ.
Τότε γευόμαστε την Πυρακτωμένη Θυσιαστική Αγάπη Του, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν όλοι, ούτε όλοι οι ιερείς.

Αλλιώς δε θα έλεγαν με πόνο ψυχής πριν κοινωνήσουν την ευχή:

«Ἰδού, βαδίζω πρὸς θείαν κοινωνίαν·
Πλαστουργέ, μὴ φλέξῃς με τῇ μετουσίᾳ·
πῦρ γὰρ ὑπάρχεις τοὺς ἀναξίους φλέγον.
ἀλλ᾿ οὖν κάθαρον ἐκ πάσης με κηλῖδος».

Νά, βαδίζω πρὸς τὴ θεία Κοινωνία.
Πλαστουργέ μου, μὴ μὲ κατακάψεις τὴν ὥρα ποὺ θὰ μεταλαμβάνω. Γνωρίζω πὼς εἶσαι φωτιὰ ποὺ κατακαίει ὅσους ἀνάξια κοινωνοῦν. Ἀλλὰ Ἐσύ, Χριστέ μου, καθάρισέ με ἀπὸ τὰ στίγματα τῶν ἁμαρτιῶν μου.

Όλοι είμαστε ανάξιοι της Θείας Κοινωνίας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως, είναι η αμετανοησία. Να έχουμε δηλαδή αμαρτίες και να αρνούμαστε να τις εξομολογηθούμε και να μετανοήσουμε. Μα μεγαλύτερη ανοησία, είναι να μεταλάβουμε με θράσος και αναισθησία, νεκροί πνευματικά.

Άλλο είναι η ψυχολογική-ψυχαναγκαστική και άλλο η πνευματική ανάγκη για Θεία Κοινωνία.

Δεν μπορούμε να έχουμε κατακρίνει ανθρώπους, Ιερείς και Αρχιερείς, να μην μετανοούμε και να πάμε να κοινωνήσουμε. Δεν μπορούμε να μισούμε, να αδικούμε ή να μη μιλάμε στο συνάνθρωπο και να κοινωνήσουμε. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε το Άγιο Ποτήριο έχοντας ανεξομολόγητες βαριές αμαρτίες. Όχι γιατί είναι μόνο ασέβεια αλλά διότι κινδυνεύουμε.

Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει: «Πολλοί σ’ εσάς είναι άρρωστοι και πεθαίνουν αρκετοί, επειδή δεν κοινωνείτε, όπως πρέπει να κοινωνήσετε» (Α’ Κορ. 11:29-30).

Ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης έβλεπε πολλές φορές φωτιά να βγαίνει από τη Θεία Κοινωνία. Κάποτε σε μια κυρία που ήρθε να κοινωνήσει είπε: «Πρώτα να πας να εξομολογηθείς». Όμως εκείνη δεν τον άκουσε και ήρθε μπροστά στη Θεία Κοινωνία. Τότε ο Γέροντας κοίταξε μία το Άγιο Ποτήριο και μία τη γυναίκα. Εκείνη δεν έφευγε από εκεί και ο κόσμος την πήρε στην άκρη. Μετά, αφού άφησε το Άγιο Ποτήριο, της είπε: «Τι ήθελες να πάρεις εσύ; Το Άγιο Ποτήριο φωτιά έβγαζε, φωτιά ήθελες να πάρεις; Να πας να μιλήσεις με τ’ αδέλφια σου, να ταιριάσεις τα κληρονομικά σου, να εξομολογηθείς και μετά να κοινωνήσεις.

Σχετικά με την προετοιμασία για την προσέλευση στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας διαβάζουμε στο Γεροντικό το έξης: ‘Ένας άγιος επίσκοπος, όταν έβγαινε στην ωραία πύλη για να κοινωνήσει το λαό, έβλεπε να πλησιάζουν μερικοί με κατάμαυρο πρόσωπο ή με εξογκωμένα μάτια. Αυτοί, μόλις έπαιρναν τα άχραντα Μυστήρια, καίγονταν.
Άλλοι όμως πλησίαζαν με ολόλευκα φορέματα και φωτεινό πρόσωπο, κι έπαιρναν Το Σώμα του Κυρίου με προσοχή κι ευλάβεια. Αυτούς ή θεία Κοινωνία τούς λάμπρυνε περισσότερο.
‘0 επίσκοπος παρακάλεσε Το Θεό να του εξηγήσει αυτό Το μυστήριο. Τότε άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε και του είπε: Όσοι κοινωνούν με λαμπρό πρόσωπο και λευκή στολή, είναι αγνοί και καθαροί, δίκαιοι και σπλαχνικοί. Αυτοί πλησιάζουν με καθαρή συνείδηση, γι’ αυτό τούς επισκιάζει ή θεία χάρη. Αντίθετα, όσοι φαίνονται κατάμαυροι, είναι βυθισμένοι στη λάσπη των σαρκικών επιθυμιών. Όσοι έχουν ερεθισμένα κι εξογκωμένα μάτια, είναι πονηροί και άδικοι, φθονεροί και άπληστοι. Αυτοί όχι μόνο δεν ωφελούνται από τη θεία Κοινωνία, αλλά καταδικάζονται, γιατί τολμούν να πλησιάσουν με ένοχη συνείδηση, χωρίς μετάνοια και προετοιμασία. Από τότε ο ενάρετος επίσκοπος κήρυξε μετάνοια στο ποίμνιό του κι εμπόδιζε τούς ανάξιους από τη θεία Κοινωνία.

Ο Θεός δε θα κάνει διάκριση στον Αρχιερέα, τον ιερέα, τον θεολόγο ή εκείνον που «είναι πολύ της Εκκλησίας». Ο Θεός δε θα λογαριάσει αν θα εκτεθεί η Εκκλησία Του, διότι για Εκείνον η δικαιοσύνη θα αποδοθεί προσωπικά στον καθένα μας ανάλογα με τον αγώνα που έκανε. Ακριβώς διότι όλοι είμαστε παιδιά Του, χριστιανοί και μη. Μέσα σε ένα εκκλησίασμα ο ιερέας που λειτουργεί τακτικά μπορεί να χάσει την ψυχή του και μια απλούστατη γιαγιάκα που δεν είχε διαβάσει ποτέ της την Καινή Διαθήκη να σωθεί.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ….

Η Θεία Ενέργεια δε σταματά στη Θεία Κοινωνία. Ξεχύνεται και στις ιερές εικόνες και στα άγια λείψανα και στο χέρι του ιερέως και παντού, για όσους πιστεύουν αληθινά κι ας μην είναι προχωρημένοι πνευματικά.

Δεν είναι σωστό λοιπόν να δοκιμάζουμε Τον Θεό.

Μην προσέλθετε στη Θεία Κοινωνία, μην ασπαστείτε τις ιερές εικόνες για να αποδείξετε ότι η πίστη μας είναι αληθινή. Δεν θα πιάσει αν δεν γίνει με αληθινή πίστη και αληθινή ταπείνωση. Η Εκκλησία δεν κάνει μαγικά!

Ο Θεός θα ενεργήσει σύμφωνα με την πνευματική κατάσταση του καθενός. Άλλος θα ωφεληθεί, άλλος θα θεραπευτεί, άλλος δε θα κερδίσει τίποτα και άλλος θα ζημιωθεί.

Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε…

Πρωτ. Γεώργιος Χριστοδούλου

1)https://www.koinoniaorthodoxias.org/…/o-osios-georgios-kar…/

2) http://panagia40ek.gr/5406EEB1.el.aspx

Section 1
Section 2
Section 3