Skip to content

“Στο ίδιο γήπεδο” πρωταθλητές Ευρώπης και κρατούμενοι του ΕΚΚΝΑ

Η σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, το γήπεδο 5Χ5 που τοποθέτησε στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Κράτησης Νέων Αυλώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο ίδιο γήπεδο/Same field», το οποίο εντάσσεται στο εξαετές αναπτυξιακό πλάνο «Μπάλα Παντού», φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα.

Πρόκειται για το παιχνίδι ανάμεσα σε παλαίμαχους διεθνείς ποδοσφαιριστές και κρατούμενους του Κέντρου. Χρέη προπονητών των δύο ομάδων εκτέλεσαν οι κκ Χαράλαμπος Ζελενίτσας, τεχνικός διευθυντής της Ε.Π.Ο. και Θεόδωρος Ελευθεριάδης, προπονητής της Εθνικής Κ15 και υπεύθυνος εκγύμνασης της ομάδας των κρατουμένων του ΕΚΚΝΑ. Με την ομάδα των παλαιμάχων, αγωνίστηκαν πέντε  πρωταθλητές Ευρώπης του 2004: ο διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Άγγελος Μπασινάς, ο assistant coach της Εθνικής Ομάδας Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Αντώνης Νικοπολίδης, ο προπονητής της Εθνικής Νέων Γιάννης Γκούμας και ο Κώστας Κατσουράνης.

Ο αγώνας, ο οποίος κατ΄ουσίαν αποτέλεσε και τα εγκαίνια του γηπέδου 5χ5  στο Κέντρο κράτησης Νέων, αφού ήταν ο πρώτος που διεξήχθη από την παράδοση του έργου, είχε εορταστικό χαρακτήρα. Τόσο οι παλαίμαχοι διεθνείς, όσο και τα παιδιά του ΕΚΚΝΑ, αγωνίστηκαν με ιδιαίτερο πάθος για τη νίκη και έδειξαν να χαίρονται το παιχνίδι. Στο τέλος αποχώρησαν όλοι τους χαρούμενοι, ανταλλάσσοντας ευχές σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα. Επίσης, όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα του συνθετικού χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς.

Στο αγωνιστικό μέρος, σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση έδειξαν να βρίσκονται και οι πέντε παλαίμαχοι διεθνείς. Εντύπωση προκάλεσαν τα τρεξίματα και τα δυνατά σουτ των Άγγελου Μπασινά και Γιάννη Γκούμα, τα εξαιρετικά τελειώματα του Στέλιου Γιαννακόπουλου, η τεχνική του Κώστα Κατσουράνη και το γκολ της ημέρας που σημείωσε με ανάποδο ψαλίδι. Στις εκπλήξεις, η εξαιρετική απόδοση του Αντώνη Νικοπολίδη τόσο σε αμυντικό, όσο και σε οργανωτικό (!) ρόλο. Γυμνασμένη, γρήγορη και αθλητική, παρουσιάστηκε η ομάδα των κρατουμένων.

Την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εκπροσώπησε, εκτός των προπονητών και ποδοσφαιριστών και ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Κουτσούρης, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της HELLASOD.

Από την πλευρά του ΕΚΚΝΑ, παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν ο Αναπληρωτής Διευθυντής της φυλακής, Σπύρος Πατσιογιάννης, η κοινωνική λειτουργός κα Μαρούσα Απειρανθίτου, οι Προϊστάμενοι των τμημάτων Διοίκησης, Κοινωνικής Εργασίας και Φύλαξης, ο Διοικητής της Εξωτερικής Φρουράς, οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων,  το επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, φυλακτικό προσωπικό και νεαροί κρατούμενοι.

H κοινωνική λειτουργός κα Απειρανθίτου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τόνισε για την εκδήλωση: “Η πρωτοβουλία της ΕΠΟ με την κατασκευή του γηπέδου και γενικότερα την εφαρμογή του προγράμματος, είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά του Κέντρου, καθώς βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχολογία τους. Σήμερα διακρίναμε τη χαρά στα πρόσωπα όσων έπαιξαν, αλλά και όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ήταν μια γιορτή. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του έργου”.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει αναλάβει -και ήδη υλοποιεί- μέσω της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανάπτυξης την υλική και εκπαιδευτική υποστήριξη των νέων κρατουμένων στο ΕΚΚΝ Αυλώνα, με επισκέψεις σε μηνιαία βάση εκπαιδευτών, προπονητών και ποδοσφαιριστών, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η επέκταση του προγράμματος τόσο στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, όσο και -στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Το γήπεδο στο ΕΚΚΝΑ κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο ίδιο γήπεδο/Same field», το οποίο εντάσσεται στο εξαετές αναπτυξιακό πλάνο «Μπάλα Παντού» και έχει ως στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλήματος και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών άθλησης για όλους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κατασκευή του γηπέδου πραγματοποιήθηκε με πρόταση της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΠΟ, στο πλαίσιο της χορηγικής σύμβασης με την εταιρία HELLASOD, και αφορά στην εκτέλεση προγραμμάτων ένταξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην ποδοσφαιρική οικογένεια.

 

 

 

Πηγή

 

 

 

 

 

 

Section 1
Section 2
Section 3