Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1982, ως «Ειδικώς Φιλανθρωπικό» σωματείο, με σκοπό να βοηθήσει υλικά και ηθικά τους απόρους φυλακισμένους, αποφυλακισμένους και τις οικογένειες τους.
Φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων και των οικογενειών τους σε είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμό, τρόφιμα, υποδήματα, έπιπλα, πληρωμή ενοικίων, διαφόρων λογαριασμών, κ.ά.).
Παρέχει φιλοξενία -για λίγο καιρό μετά την αποφυλάκιση σε ξενοδοχείο στην ‘Αθήνα, όσων ατόμων έχουν πρόβλημα στέγης.
Σε συνεργασία με Κοινωνικούς Λειτουργούς φροντίζει για την αποφυλάκιση ατόμων, με αυστηρά κριτήρια (άποροι, όχι υπότροποι, οικογενειάρχες, με άριστη διαγωγή στη φυλακή). Λόγοι δεοντολογίας, αλλά και επιθυμίας των Φυλακισμένων, δεν μας επιτρέπουν δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Οι περιπτώσεις πάντως πολλές και οι ανάγκες μεγάλες.Μην ξεχνάμε, όσο λιγότερο μένει κάποιος στη φυλακή τόσο καλύτερα γι’ αυτόν.Παράλληλα παρέχεται δωρεάν νομική κάλυψη σε άπορους φυλακισμένους και καταβολή των δικαστικών τους εξόδων.
Επίσης ο Σύλλογός μας ενισχύει οικονομικά το Φιλόπτωχο Ταμείο των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Φυλακών, ώστε να βοηθούνται οι άποροι φυλακισμένοι.
Με ενέργειες του Συλλόγου έχουν ιδρυθεί βιβλιοθήκες, οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται, σε όλες, σχεδόν, τις φυλακές της χώρας.Απευθύνουμε έκκληση για προσφορά καλού λογοτεχνικού, αλλά και χριστιανικού βιβλίου, καθώς και παλιών θρησκευτικών ορθόδοξων περιοδικών, διότι και μια ψυχή να ωφεληθεί το κέρδος είναι μεγάλο!
Επίσης, ο Σύλλογός μας φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισμένων ατόμων και την ομαλή τους επανένταξη στους κόλπους της κοινωνίας, πρασανατολίζοντας τους στους αρμόδιους φορείς για εξεύρεση εργασίας και ενημερώνοντάς τους για τα προγράμματα εύρεσης εργασίας.
Κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας εκδίδει ημερολόγιο τσέπης και άρχισε ήδη η επανέκδοση του μικρού περιοδικού Φίλοι των Φυλακισμένων.
Επίσης σκοπός και όνειρο μας είναι η ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου Το σπίτι του Αποφυλακισμένου, ξενώνα φιλοξενίας αποφυλακισμένων, επί της οδού Σκαραμαγκά 8 (έναντι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), δωρεά του οικοπέδου των μεγάλων ευεργετών Νικολάου και Μαρίας Δανιά.