Skip to content

“ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ” ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

Ανήλικοι φυλακισμένοι

O Σταύρος Θεοδωράκης, οι οπερατέρ Μαρία Μαράκη και Χρήστος Σπανάκος, οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Στέφανος Γώγος και Βαγγέλης Γεωργίου πέρασαν 2 ημέρες στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν: Ο Στέφανος, 21 ετών, ο «νεόφερτος». Βρίσκεται μόλις 5 ημέρες στον Αυλώνα μετά από ληστεία λίγων ευρώ στο περίπτερο του χωριού του. Για εκφοβισμό κρατούσε ένα πιστόλι κρότου. Χρήστης χρόνιος, το μόνο που ζητά είναι να δει τους γονείς του. Ο Ρομέο, ο «παλιός». Μπήκε για ληστείες και απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών. Λέει για τους τσαμπουκάδες που γίνονται στους διαδρόμους και τους νόμους που επιβάλλουν οι «παλαιότεροι» στα κελιά. Ο Σάββας από την Αλβανία, ο «ιδεολόγος», που τα βάζει με το σωφρονιστικό σύστημα λέγοντας ότι «αν κάποιος μπει στα 18 και βγει στα 30 του, δεν έχει άλλο δρόμο από το έγκλημα, το 80% γυρνάει πίσω, το άλλο 10% πεθαίνει από πρέζα». Ο Μηνάς, ο «φοιτητής», που μπήκε στα ΤΕΙ ενώ ήταν φυλακισμένος και τώρα παίρνει ολιγόωρες άδειες από τον διευθυντή για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Οι καθηγητές του γνωρίζουν την περίπτωσή του, οι συμφοιτητές του όχι. Είναι 20 ετών, έχει καταδικαστεί με ποινή 12 χρόνων για κατοχή ναρκωτικών. Ο Μοχάμετ, ο «ισοβίτης». Πριν κλείσει τα 20, έχει καταδικαστεί με 3 φορές ισόβια για ανθρωποκτονία. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο κοριτσιών. Ο Παντελής, ο «λογοτέχνης». Είναι μέσα 6 μήνες και πηγαίνει στην Α’ λυκείου στο σχολείο της φυλακής. «’Οσο καλή καρδιά και αν έχεις, μέσα στη φυλακή με τον καιρό το ξεχνάς. Γιατί όταν σκεφτείς ότι σε αδικεί η ζωή, σε αδικούν οι δικαστές, τότε αλλάζεις, χάνεις την ανθρωπιά σου. Η καρδιά σου πλέον σκληραίνει». Ο Τζώρτζιο ο «πολιτικός» από τη Μολδαβία που με κάθε ευκαιρία τα βάζει με το σύστημα. Είναι μέσα 2 χρόνια και πηγαίνει στη Β’ λυκείου. Πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και κάθε 2 μήνες κάνει αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Ο Αλί, ο «ηθοποιός» από το Αφγανιστάν, με ποινή φυλάκισης 12 ετών είναι στη φυλακή για εμπόριο ηρωίνης. Συμμετέχει στη θεατρική ομάδα των φυλακών και έχει παράπονο που οι γονείς του δεν τον πιστεύουν ότι είναι φυλακή. Ο Σάσα, ο «μαθηματικός» από τη Λιθουανία που φέτος βραβεύθηκε από την Μαθηματική Εταιρεία συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μέσα από τη φυλακή.

{youtube}PWbiqYYc4o8{/youtube}
{youtube}NMgeoE2U298{/youtube}

{youtube}He0Jd2ksgCI{/youtube}
{youtube}FrEjb9498f4{/youtube}

 

Στις φυλακές Αγιάς
Φόνοι, ναρκωτικά, σωματεμπορίες, ληστείες – ιστορίες σκληρές! Αμα πλησιάσεις όμως, θα βρεις ανθρώπους με ένα μόνο όνειρο. Να ζήσουν κάποτε ελεύθεροι». Τα λόγια ανήκουν στον Σταύρο Θεοδωράκη, που βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στα κελιά των βαρυποινιτών στις φυλακές Αγιάς, έξω απ’ τα Χανιά
Πρόκειται για το πιο δύσκολο ρεπορτάζ, που ο ίδιος το κυνηγούσε εδώ κι ένα χρόνο. Τελικά κατάφερε να πάρει ειδική άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης και μπήκε μαζί με τον οπερατέρ Φάνη Καραγιώργο στις Αγροτικές Φυλακές των Χανίων.

Στους αυριανούς «Πρωταγωνιστές» του ΜΕΓΚΑ (24.00) οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν ό,τι κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής στους χώρους της φυλακής: στα κελιά, στα εστιατόρια, στο προαύλιο, στο επισκεπτήριο, στις κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες που διατηρεί η φυλακή.

Οι αγροτικές φυλακές θεωρούνται τα κολέγια του σωφρονιστικού μας συστήματος. Είναι λίγες και περιζήτητες. Η Τίρυνθα, η Κασσάνδρα, η Κασσαβέτεια με τους ανήλικους και η Αγιά. Εδώ, φτάνουν οι κρατούμενοι μετά τις δικαστικές και τις κλειστές φυλακές. Είναι το τελευταίο σκαλί πριν από την αποφυλάκιση.

Είναι η πρώτη φορά που οι βαρυποινίτες μιλάνε μέσα από τα κελιά τους κι αυτό κάνει την ευθύνη του Σταύρου Θεοδωράκη ακόμη μεγαλύτερη.

{youtube}m6Oe7vMV3TU{/youtube}

{youtube}iaZYD5mTaSs{/youtube}

{youtube}hrofKTlBG_w{/youtube}

{youtube}01QhDmpKk44{/youtube}

{youtube}ZGIYaRU5UCw{/youtube}

{youtube}OZu9trtCU2o{/youtube}

 

Section 1
Section 2
Section 3