Η «ολιστική» προσέγγιση προς τον ασθενή που επισκέπτεται τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας είχε μπει στον προγραμματισμό της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας από τα τέλη του 2015 και έφτασε η στιγμή της υλοποίησής της. Ετσι, δύο, για αρχή, δημοτικά ιατρεία μετατρέπονται σε πολυδύναμα κέντρα, όπου οι πολίτες θα προσεγγίζονται όχι μόνον από ιατρικής πλευράς, αλλά και για το αν χρήζουν βοήθειας και από κοινωνικής άποψης, αφού μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι, μετανάστες, άστεγοι αποτελούν την πλειονότητα των επισκεπτών.
Πιο συγκεκριμένα, τα δύο δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων που μετατρέπονται σε πολυδύναμα κέντρα είναι της Πατησίων και της Κυψέλης και στα οποία θα προσφέρεται «ολιστική αντιμετώπιση προς τον ασθενή», όπως αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του πρώτου δήμου της χώρας, Μαρία Στρατηγάκη. Της Κυψέλης, μάλιστα, θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στην οδό Χανίων 4β, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, κτίριο. Τα δύο αυτά πολυδύναμα κέντρα θα στοχεύσουν στην ανάπτυξη των υπηρεσιών εργασιακής ένταξης και ψυχοκοινωνικής βοήθειας σε μία προσπάθεια συνδυαστικής αντιμετώπισης προβλημάτων και δυσχερειών, αλλά και αποσυμφόρησης των κεντρικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για παροχές που δικαιούνται και στην υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ετσι, από τη στιγμή που ο κεντρικός ρόλος των δημοτικών ιατρείων είναι η πρόσβαση σε αυτά ατόμων τα οποία δεν διαθέτουν οικονομική δυνατότητα (ανασφάλιστοι, άστεγοι, μετανάστες), κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, παρουσιάστηκε ως αδήριτη η ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η Μαρία Στρατηγάκη, μιλώντας στην «Κ», εκφράζει την ανάγκη των one-stop υπηρεσιών στον Δήμο Αθηναίων, κάτι που θα διευκολύνει, αφενός, τους πολίτες –που, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν το πρωτεύον μέλημα– και, αφετέρου, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις ίδιες τις υπηρεσίες του δήμου, αφού θα έχουν –περνώντας στη νέα, ψηφιακή εποχή τους– διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περαιτέρω προσαρμογή και επέκταση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων συγκροτήθηκε –εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου 2015– πλήρες πρόγραμμα κοινωνικών υπηρεσιών έως την εκπνοή της αυτοδιοικητικής πενταετίας, το 2019, το οποίο, φυσικά, μένει να φανεί κατά πόσον θα έχει υλοποιηθεί και τι «κληρονομιά» θα αφήσει στη διάδοχη δημοτική αρχή.