Skip to content

Εξυπηρέτηση βοηθουμένων

Ο ενδιαφερόμενος κρατούμενος ή ένας συγγενής του κρατούμενου μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με τον σύλλογο στέλνοντας μια επιστολή στην οποία να εκθέτουν το πρόβλημά τους επισυνάπτοντας πρόσφατο πιστοποιητικό κράτησης του κρατούμενου και αναγράφοντας στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένεια του κρατουμένου. Αν ο κρατούμενος έχει ανήλικα τέκνα μπορεί να αποστείλει και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ο σύλλογος επιδιώκει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κοινωνικών υπηρεσιών των καταστημάτων κράτησης, παρέχοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα οικονομική ενίσχυση και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης στα φιλόπτωχα ταμεία. 

Οικονομική βοήθεια σε προσωπικό επίπεδο δεν χορηγείται ατομικά στους κρατουμένους λόγω δεοντολογίας (αδυναμία κάλυψης των αναγκών όλων των κρατουμένων). 

Ο ωφελούμενος μπορεί να επισκεφτεί τα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού 60 & Σεργίου Πατριάρχου 8, Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 9:00-14:00  προσκομίζοντας απαραιτήτως το αποφυλακιστήριο αν είναι αποφυλακισμένος, αδειόχαρτο αν είναι αδειούχος κρατούμενος ή πιστοποιητικό κράτησης αν πρόκειται για συγγενή κρατουμένου καθώς και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς ή διαβατήριο του προσερχόμενου προσώπου στον Σύλλογο. 

Η προσέλευση των ωφελουμένων στον Σύλλογο πραγματοποιείται ύστερα από ραντεβού. 

Εξαιρούνται οι αποφυλακισμένοι της ίδιας ημέρας οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται με το αποφυλακιστήριο τους την ημέρα της αποφυλακίσεως καθώς και οι αδειούχοι κρατούμενοι οι οποίοι προσέρχονται με το αδειόχαρτο.

Σε περίπτωση απώλειας του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας, ο Σύλλογος μπορεί να συμβάλλει με το σχετικό παράβολο και τις φωτογραφίες, μέχρι δύο φορές για κάθε ενδιαφερόμενο. Προτεραιότητα έχουν οι πρόσφατα αποφυλακισμένοι. 

Αν ο αποφυλακισμένος υπήρξε χρήστης ουσιών και έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης μπορεί να προσκομίσει τη βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Αν ο αποφυλακισμένος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι ευπρόσδεκτη η επικοινωνία του συλλόγου με τον θεράποντα ιατρό του. Η επίκληση οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση. 

Κάθε ενδιαφερόμενος (αποφυλακισμένος, αδειούχος κρατούμενος ή συγγενής κρατουμένου) επικοινωνεί με την κα Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου, ψυχολόγο – Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας η οποία είναι αρμόδια για την εξυπηρέτησή του. 

Αν ο ενδιαφερόμενος είναι υπόδικος και η δικαστική παράσταση λαμβάνει χώρα στην Αθήνα ή στον Πειραιά πρέπει να επισυνάψει τη κλήση ή το κλητήριο θέσπισμα για την υπόθεσή του, ένα μήνα πριν την εκδίκασή της προκειμένου ο δικηγόρος να έχει τον χρόνο για να προετοιμαστεί για τη νομική παράσταση. 

Στη συνέχεια ο υπόδικος πρέπει να επικοινωνήσει με τον σύλλογο για να ενημερωθεί για την ανάληψη της υπόθεσής του. Αν ο σύλλογος αναλάβει την υπόθεση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υπογράψει εξουσιοδότηση προς το δικηγόρο του συλλόγου για τη παραλαβή της δικογραφίας και την υπεράσπισή του στην ορισμένη δικάσιμο καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή συνέχεια αυτής. 

Αν ο υπόδικος είναι κρατούμενος είναι ευπρόσδεκτη η επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του καταστήματος κράτησης για την υπόθεσή του. Αν ο σύλλογος αναλάβει την υπόθεση αποστέλλει με φαξ στο κατάστημα κράτησης την εξουσιοδότηση την οποία πρέπει να υπογράψει ο κρατούμενος και να λάβει το γνήσιο της υπογραφής από την αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια να σταλεί στο φαξ του συλλόγου στον αριθμό 210-3630865 προκειμένου να δοθεί στον δικηγόρο για να παραλάβει τη δικογραφία και να υπερασπίσει τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο.

Η αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων μπορεί να γίνει ταχυδρομικά στη διεύθυνση Ασκληπιού 60 Α & Σεργίου Πατριάρχου 8 Ταχυδρομικός Κώδικας: 114-71 Αθήνα ή στο Φαξ. 210-3630865 αφού σε κάθε περίπτωση, προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ή δια αλληλογραφίας με την κλινική ψυχολόγο, κα Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου. 

Section 1
Section 2
Section 3