Skip to content

Tο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης εγκαινίασε ο Γ. Καμίνης

ο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, που αποτελεί το πρώτο πρότυπο διευρυμένο με κοινωνικές υπηρεσίες ιατρείο του δήμου Αθηναίων, εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ήδη, κατά τους τρεις πρώτους μήνες πειραματικής λειτουργίας του, από το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης έχουν εξυπηρετηθεί 10.000 Αθηναίοι.

Η ανακαίνιση του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Χανίων, έγινε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ η πρότυπη λειτουργία του πραγματοποιείται υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεδωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα (Athens Partnership).

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, με τη νέα του μορφή, αποτελεί μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μία πρότυπη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πολίτης, σε ένα τέτοιου είδους κέντρο, μπορεί να έχει μια πληρέστερη, πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση και επιδίωξή μας είναι να αποκτήσουν αυξημένων δυνατοτήτων Δημοτικά Ιατρεία και οι επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας».

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης δεν προσφέρει μόνο φροντίδα υγείας. Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίεςψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική συμβουλευτική, όπως επίσης και πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων (αιτήσεις για επιδόματα, παροχές τροφίμων και άλλων αγαθών κλπ.).

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το κτίριο, τις εγκαταστάσεις και κυρίως το προσωπικό. «Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πολύ περήφανο που έχει συμβάλλει στη δημιουργία και την πραγματοποίηση αυτής της πιλοτικής προσπάθειας» τόνισε ο κ. Αγουρίδης, επισημαίνοντας ότι το ΙΣΝ θα συνεχίσει να υποστηρίζει, στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων του, προγράμματα τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης».

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και παρέχει στους κατοίκους της Κυψέλης (6η Δημοτική Κοινότητα) τη δυνατότητα να λαμβάνουν στο ίδιο σημείο όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος Αθηναίων στο τομέα της φροντίδας υγείας και πρόνοιας.

Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας δήλωσε: «Εγώ θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον δήμαρχο γιατί αυτή τη στιγμή υλοποιούμε το όραμά του για το πώς πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, αστικό κέντρο υγείας. Είμαστε εδώ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, όλα τα στελέχη, για να δώσουμε αυτή την καινοτόμα μάχη για ένα πρότυπο κέντρο που, φιλοδοξούμε να είναι μοντέλο για όλη τη χώρα. Αυτό, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι όλοι γι’ αυτήν την προσπάθεια».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας των Φύλων κυρία Μαρία Στρατηγάκη «η έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης ως κέντρου ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης (οne stop shop) εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο και σχέδιο επέκτασης και αναδιοργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων».

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Βασίλης Αγγελόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία της καλής συνεργασίας που υπήρξε για την έγκαιρη πραγματοποίηση του έργου, τονίζοντας ότι το κόστος ανακαίνισης ανήλθε περίπου στο 1,3 εκ. ευρώ.

Το Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, στη νέα του μορφή, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο 2017 και ήδη, μέσα σε τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 10.000 ραντεβού κατοίκων με ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες (3.252 τον Μάρτιο, 2.848 τον Απρίλιο και  4.771 τον Μάιο) – Πληροφορίες & Ραντεβού: 210-8836200.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ

Το επιστημονικό προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης απαρτίζεται από 32 άτομα με τις εξής ειδικότητες:

ΙΑΤΡΟΙ

Γενικός γιατρός, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος, Ψυχίατρος

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επισκέπτης/τρια υγείας, Μαία, Νοσηλευτής/τρια, Φυσικοθεραπευτής/τρια

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ψυχολόγος, Κοινωνικός/ή λειτουργός , Κοινωνιολόγος, Εργασιακός/ή σύμβουλος, Σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

Παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

Α. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

▶ Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο

▶ Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε δικαιούχους και σε ανασφάλιστους

▶ Προγράμματα προαγωγής και αγωγής της υγείας σε επίπεδο κοινότητας και σχεδιασμός/υλοποίηση μέτρων πρόληψης νοσημάτων

▶ Προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα

▶ Μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση

▶ Παρακολούθηση χρονίως πασχόντων

▶ Χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών

▶ Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

▶ Εμβολιασμοί και ομαδικά προγράμματα εμβολιασμών σε σχολεία

▶ Θεματικές ομιλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα υγείας και υγιεινής

▶ Παροχή φυσικοθεραπειών

▶ Διατροφολογικά προγράμματα και διατροφικές οδηγίες

▶ Δωρεάν λήψη testpap

 

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

▶ Ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές (π.χ. επιδόματα, παροχές σε είδος, κοινωνικές υπηρεσίες) που δικαιούνται από τον δήμο Αθηναίων

▶ Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κ.ά.

▶ Υποδοχή και προσανατολισμός από κοινωνικούς λειτουργούς, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλους φορείς (π.χ. δημόσιους οργανισμούς, ΜΚΟ)

▶ Παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας (π.χ. προ/περιγεννητικές υπηρεσίες, μαιευτική φροντίδα)

▶ Συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και οικογένειας (συμβουλευτική σε γονείς & παιδιά, ΑμΕΑ)

▶ Συμβουλευτικές υπηρεσίες εργασίας, συμβουλευτική στήριξη και ενημέρωση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα

▶ Νομική υποστήριξη (συμβουλευτική σε θέματα όπως υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επίλυση συγκρούσεων και διαφορών με στόχο τις ανθρώπινες σχέσεις, ζητήματα αστικού και οικογενειακού δικαίου)

 

πηγή

Section 1
Section 2
Section 3